Eski takımlarımızı yenilemede ya da yepyeni bir takım ihtiyacında en kârlı ve doğru yol hazır koltuk takımı almak yerine koltuk döşeme işlemi yaptırmaktır. Bir takıma koltuk döşeme işlemi için yaklaşık 22 metre ile 27 metre arasında kumaş gidiyor.

Koltuk Döşemede kullanılan kumaşların metre fiyatları 8 milyon ile 100 milyon arasında değişiyor (15 milyona hem kaliteli hem de modern çizgiye sahip döşemelik kumaşlar var). Koltuk döşeme fiyatları semtlere göre farklılık gösteriyor; Emirgan’da 1 milyar ile 2 milyar arasında koltuk döşeme yapılırken aynı koltuk takımı bizde 600 milyon ile 800 milyon arasında kaplanıyor. Koltuklarınızın iskeletleri de  yaptırılacak modele, büyüklüğüne bağlı olarak 400 ile 600 milyon arasında değişiyor.

Her model koltuk, berjer, jozefin, kanepe, çekyat, sandalye ve koltukların koltuk döşemesi yüzlerinin değişimi, model değişimi, tamiri ve isteğe özel yeni üretim yapılmaktadır. Tüm yeni imalat ve tamirlerde kullanılan malzemeler TSE ve Avrupa Standartları (CE) kalite belgelidir. Özel tasarım mobilyalarınız projelen

dirilip imal edilir.

Koltuk Döşeme işi için kumaş çeşitlerinde; kadife, keten, şönil, pamuklu keten, kadife görünümlü şönil vs. çeşitlerimiz mevcuttur. Firmamız Epengle, Rekor, Harmancı, Katırcı, Uzun Tekstil gibi sektörün önde gelen firmaları ile beraber çalışmaktadır.

İstenildiği takdirde müşterinin temin ettiği kaplama malzemesi kullanılabilir.

Tüm minder ürünlerimizin içerisinde yuvarlak tanelerden oluşan styropor kullanılmaktadır. Styropor ile doldurulan ürünlerde terleme ve çürümeden kaynaklanan yırtılmalar oluşmaz. İçerisine parça sünger, kırpıntı ve pamuk konulan ürünler terletir ve vücuttan alınan sıvı neticesinde üründe çürüme ve yırtılmalar oluşur.

 KOLTUK DÖŞEME TAVSİYELERİ

 · Yastıklar mutlaka fermuarlı olmalıdır (yıkanabilmesi için).

· Koltuk döşemelerini porta

tif yaptırabilirsiniz (gerektiğinde çıkarıp yıkayabilmek için).

 · Salonlarda kullanılacak döşemelik kumaş tek renk ve koyu olursa salon daha elit görünür ve aksesuarlar ön plana çıkar.

 · Küçük mekanlarda açık renk koltuklar tercih edilmelidir.

 · Ağır gramajlı koltuklar tercih edilmemelidir

 · Modüler koltuk (ayrılabilen) sistemi tercih edilmelidir.

 · Yalın sade modellerin modası hiçbir zaman geçmez.

 · Koltuklarımızı silerken (kadife ve tüylü dokumalarda) son durulama suyuna sirke koyarsak (az miktarda) kumaşların daha çok parladığını fark ederiz.

Döşemelik kumaşların desen ve doku uyumu kadar dayanıklılığı ve kumaşının özellikleri de bir o kadar önemlidir. 3'e ayrılan kumaş çeşitlerinin avantajları farklıdır.

KOLTUK KUMAŞI SEÇİMİ

Kumaşı uzun süre kullanmak istiyorsanız sık dokunmuş olmalı. Doğal kumaşlar, sentetik kumaşlar ve suni kumaşlar olmak üzere 3 çeşit kumaş vardır.
Doğal kumaşlardan 

olan ipek, pamuklu, keten ve yün kumaşlar ısıya dayanıklı değillerdir ve bakımları zordur.
Polyester, naylon ve lycra gibi sentetik kumaşları ılık su ile yıkamalısınız. Bu kumaşlar kolay yanarlar bu yuzden düşük ısıda buharsız ütülenmelidir. Bu kumaşlar kolay buruşmazlar.
Asetat, rayon, viskoz gibi suni kumaşlar yumuşak ve kolay renk atmazlar. Kolay yanabilen suni kumaşların nem emme kapasiteleri düşüktür.
Koltuk kumaşı seçimi yaparken sık dokulu olduğuna dikkat edin. Toplamda 3 çeşit koltuk kumaş çeşidi bulunmaktadır bunlar ;

1- Doğal Kumaş
2- Suni Kumaş
3- Sentetik Kumaş

Doğal kumaş çeşitleri içinde yer alan pamuklu kumaş, ipek kumaş, keten kumaş ve yün kumaşlar ısı ve ataşe karşı dayanıklılık gösteremezdir, ayrıca çok özenli bakım gerektirir temizliği zordur.

Koltuk kumaşı seçimi dikkat edilmesi gerekir.
Sentetik kumaş çeşitleri içerisinde yer alan polyester, lycra ve naylon kumaşları ılıtılmış su ile yıkamalısınız. Bu kumaşlar çabuk yanar ve bunun için düşük ısıda ve buharsız olarak ütülenmelidir. Bu kumaşlar kolay kolay buruşmazlar.
Suni kumaş çeşitlerinin içinde bulunan asetat, viskoz, rayon kumaşlar yumuşaktır ayrıca rengi kolay solmaz. Rahatlıkla yanabilen suni kumaşlar nem emme seviyelerininde az olduğunu belirtmek gerekir.
Koltuk kumaşı çeşitleri seçerken bahsettiğimiz hususları dikkate almayı ihmal etmeyin.

KOLTUK DÖŞEME SÜNGER SEÇİMİ

Sünger imalatı ihtiyaca göre değişik özellikler elde edilecek şekilde yapılır. Bu ihtiyaçlar:

-Destek

-Konfor

-Dayanıklılık

olarak özetlenebilir. Örneğin, koltuk minderlerlerinde bu üç özelliğe birden ihtiyaç duyulurken, koltuğun kolları için de konfor ve dayanıklılık gerekir, ancak üzerine yük binmediğinden desteğin o kadar önemi yoktur. Ambalajlarda ise destek ve dayanıklılık önem kazanırken konfor bir faktör olmaktan çıkar. Aşağıdaki terimlerin birçoğu da doğrudan veya dolaylı olarak bu üç faktörle bağlantılıdır.

 Dansite (Yoğunluk):

Birim hacme düşen ağırlık olarak tanımlıdır. kg/m3 cinsinden ölçülür. Süngerin en önemli özelliklerinden biri olup dayanıklılık ve destek gücünü etkiler. Yüksek dansiteler, orjinal özelliklerini daha uzun süre korurlar. Bir süngerin dansitesini ölçmek için

süngerin ağırlığı / süngerin m3 ( en * boy * kalınlık )

şekli ile hesaplama  yapılabilir. Fakat net bir sonuç elde etmek için çok hassas bir tartı ile tartılması gerekmektedir. Bunun dışında yapılacak hesaplamalar da elde edilecek sonuç yaklaşık bir değer olacaktır.

Sertlik:

Birçok zaman, yanlış olarak, yüksek dansite süngerlerin daha sert oldukları sanılır. Oysa sertlik, dansiteden tamamen bağımsızdır. Kovansiyonel sünger herkesin sünger diye bilip,tanıdığı en çok satılan “Döşemelik sünger” denildiği vakit akla gelen ilk süngerlerdir.

Fiyatları emsallerine göre daha ekonomiktir.

 

HR sünger ("High Resilient")

Yüksek esneklik ve kaliteye sahiptir. Standart süngerlere göre daha dayanıklıdır. Destek katsayıları yüksektir. Basma-bırakma kuvvetleribirbirine yakındır. Bu sebepten oturma ünitelerinde daha yüksek bir konfor özelliği sağlarlar. Yataklarda da bu tip süngerler anatomik rahatlık sağladığı için tercih edilirler.

Bunlara ek olarak alev geciktirme özellikleri de vardır. Alev kaynağı devamlı tutulursa yanarlar, ancak alev kaynağı çekilirse kendi kendilerini söndürürler.

Alev Geciktiricili Sünger:

Bu tip süngerler, alev geciktiricili kimyasallar ile yangına karşı önlem olacak şekilde üretilirler. Sünger, alev kaynağı çekilince kendini söndürür.

HLB Süngeri:

Yüksek yük taşıma kabiliyetli, yoğunluğu yüksek süngerlerdir. Döşemede ince kesilmiş parçalar, bu özellik sayesinde kalın kesilmiş süngerlerin yerine kullanılırlar. Böylelikle fiyattan gelen dezavantaj kalkmış olur ve tasarımcılar için de ince çizgilerle aynı kaliteyi yakalama olanağı çıkar.